Tiende concert

16-4-2018

Bleib bei uns,

denn es will Abend werden,

und der Tag hat sich geneiget.

O bleib bei uns,

denn es will Abend werden.

Romantische koormuziek stelde het tiende muzikale kunstwerk samen. Op twee tijdsmomenten en twee locaties werd in het weekend van 7 en 8 april uitvoering gegeven aan enkele composities die passend zijn bij de passietijd als periode in de Rooms-katholieke en Protestantse jaarkalender. Ten eerste tijdens een avondsetting in de intimiteit van de Torenpleinkerk in Vleuten en ten tweede te midden van een middagsetting in de grandeur van de Grote Kerk van Wijk bij Duurstede. De groep zangers werd hierbij respectievelijk vergezeld door een kistorgel en een koororgel.(1)

Door de verwachte komst van een compact Engels orgel op de momentane plaats van het koororgel van de Grote Kerk mocht het publiek zich voor het orgelintermezzo en het slotwerk vanuit het middenschip naar het zuidelijke deel van het transept verplaatsen. Hier heeft het Van Vulpen-koororgel voor instrumentale begeleiding een nieuwe nog nader te evalueren plek gekregen.(2)

Tot de uitgevoerde werken behoorden

- Warum ist das Licht gegeben (1879) - Johannes Brahms (1833-1897)